Innovációval a civilizációért

Friss topikok

Linkblog

Archívum

HTML

Az okok felismerése

2008.07.22. 00:18 | DB | Szólj hozzá!

   Nap nem múlik el benzin áremelkedésről, éhséglázadásokról, valamint Oroszországról, illetve egyéb kőolaj- és földgáztermelő országokról szóló hírek nélkül. Ennek oka mindenki számára evidens, fogytán a nyersanyag, pusztul a környezet, a rekordmagas olajárak pedig potenciális veszélyforrást jelentenek a világgazdaságra, az inflációs célokra. Az energiaárak növekedése természetesen mindenütt érezteti hatását, hiszen a termékek előállításához, szállításához rengeteg üzemanyagra, energiára van szükség, így még a legalapvetőbb élelmiszerek ára is emelkedik, ami emberek millióit sodorja a mély nyomorba. Mindezt csak tetézi a túlnépesedés, aminek mértékénél, már csak az aránytalansága veszélyesebb (de erről majd egy másik posztban). Épp a napokban jelent meg egy cikk a kitekinto.hu-n, amely a fogyatkozó vízkészletekkel foglalkozik, tetézve a gondokat.

   Ezzel azonban nem mondtam semmi újat, éppen ezért igyekszem most a probléma gyökerére felhívni a figyelmet, ugyanis mindezen események alapja a jelenleg tapasztalható energiaválság, vagyis a szénhidrogéneken alapuló világgazdaság végjátéka. Nem számít ugyanis, hogy kevés az ivóvíz, vagy az, hogy át kell alakítani a petrolkémiai ipart, hiszen megfelelő mennyiségű energiával a tengervíz is sótlanítható (ez ma is bevett gyakorlat az Arab-félszigeten), csakhogy mindez rengeteg energiát emészt fel, akárcsak a petrolkémia, ugyan nem vagyok kémikus, de azt tudom, hogy műanyagokat nem csak kőolajból nyerhetünk, hanem más anyagokból is, csakhogy ebben az esetben jóval több energiát kell befektetni.

   Mindezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ha megoldjuk az energiaválságot, akkor egy csapásra szebb és blodogabb hellyé változik a Föld, de ez a fennálló problémák egyik legfőbb oka. Ezért fontos részletesen áttekinteni a lehetőségeinket és felsimerni a helyes utat az energiabiztonság elérése érdekében. Az elkövetkező időben ezt szándékozom részletesen is kifejteni, de igyekszem a napi kapcsolódó hírekre is reagálni, továbbá a globalizáció többi kihívásáról, a világban tapasztalható, és egyre fokozódó civilizációs ellentétekről is szeretnék írni.

   A programom tehát adott :), várom a kommenteket, hogy megismerhessem mások véleményét is a témá(k)ról, és akár konstruktív viták alakulhassanak ki.

Linkek: kitekinto.hu/global/2008/07/15/india_fustje_fojtogathat

          kitekinto.hu/global/global/2008/07/20/a_viz_lesz_a_xxi._szazad_olaja

Címkék: gazdaság válság környezetvédelem energia megoldások

A bejegyzés trackback címe:

https://globalisan.blog.hu/api/trackback/id/tr58579196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.